Thursday, 17 January 2013

Aku yang Rugi

0 comments
Assalamualaikum

Hehe.

Memang lame lah tak post. Memang. Sampai tak tau nak tulis ape sekarang ni.

Beleng. (blank)

Ble. (blur)
Blur




Ye exam dah pun habis. Dan of course inilah saat yang dinanti-nantikan sepanjang sebulan yang lalu a.k.a semasa study week-time and exam week-time. Macam-macam dah plan time tu. Plan nak pergi makan la, nak pegi mandi la, nak pegi tido la. Macam-macam.

Dan hari ni, aku free the whole day. Yippie....!!!!!!!!

Tapi tak buat apa-apa pun.

Bangun.

Solat.

Movie.

Makan.

Solat.

Tido.

Makan balik.

Movie.

Solat.

Tido lagi.

Solat.

Lagha.

Solat.

Pastu tido.


Ini ke erti hidup yang sebenar?????
Baca dengan nada bersungguh2 ditambah dengan efek membara di dalam jiwa. Bayangkan ada banyak tanda tanya kat sekeliling anda

Memang tak la.


Masa ibarat pedang. Kalau kita tak potong masa, masa yang akan potong kita. Takut x? Takut x?



Ingat lagi tak, selama sebulan yang tough dulu, betapa dekatnya kita dengan Allah. Betapa kita bersungguh sungguh berjihad. Study bagai nak rak. Amalan sunat kemain lagi. Insaf la konon.

Sekarang??

Jauh beza. Baru habis exam sehari, terus lupa diri. Hamboooooiiiiiiiiiiiiiiii Cik LTP, sedar diri sikit. Sepanjang hidup kita ni ialah study week untuk kat akhirat nanti. Tahu? T_T Ok Ok.

Tak betul dah, cakap sorang sorang.

Disebabkan dah lama tak menulis, seriously tak tau nak tulis ape. Tangan ni terkedek-kedek je type. Pendek kata post ni ialah post yang saje2 je dipost untuk membuang masa. Biasalah... tajuk entry pon Aku Yang Rugi. Kiranya tengah membuang masa la ni. Ok bai.


Mintak maap atas entry yang takde motif yang jelas sekali lagi @_@


"Demi Masa! Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian; Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh dan mereka pula berpesan-pesan dengan kebenaran serta berpesan-pesan dengan kesabaran".(Surah Al-Asr,Ayat 1-3)

Tuesday, 10 July 2012

Ianya Tak Lawak

0 comments
Assalamualaikum


#saje2 post sebab takut blog berkulat lagi

Monday, 14 May 2012

Like Gravity, I'll Be Unstoppable!

1 comments
Assalamualaikum

Ya, aku banyak kerja x settle lagi tapi gatal gedik nak update belok.

Aritu aku ada bersiar2 kat belok belok orang. Randomly je la. Then, aku terjumpa something yang menarik maybe dah ramai yang tahu tapi aku baru tau so aku just nak bagitau kat sini.

Sory to tuan empunya belok yang aku tjumpa benda ni sebab aku lupe dah belok mana yg aku kunjung haritu.

Dia ajar buat ni kat google.

Sebenanye byk lagi tapi sebab internet slow hari tu, aku xbuat.







Tu je la aku nak bagitaw.

Camne nak buat macam tu?

Type gravity kat search box.

Tapi jangan trus tekan enter, tekan Im feeling lucky.

Tu je.


Tekan je la, jangan banyak tanya.

Okay, sape tau tajuk tu lirik lagu ape?

Thursday, 10 May 2012

Put Your Hearts Up

2 comments
Assalamualaikum

Ariana Grande-Put Your Hearts Up



Lemme see you put your hearts up, yeah
 Lemme see you put your hearts up, yeah
If we give a little love, maybe we can change the world

You think you're so small
Like you're itty bitty.
Just one match in the lights of the city
Walking by strangers on the side of the street
Like a quarter in a cupp'll get 'em off on their feet, like
You think you're never gonna make your mark
Sit back and watch the world while it falls apart, like
Out of sight out of mind, like, like
It's just a waste of time,
Like, like, like

Hey Yeah Yeah Yeah
Hey Yeah Yeah
If We Give A Little Love
Maybe We Can Change The World
I Said
Hey Yeah Yeah Yeah
Hey Yeah Yeah
Sing it if you with me
All you boys and all you girls

Let me see you put your hearts up, yeah
Let me see you put your hearts up, yeah

If We Give A Little Love
Maybe We Can Change The World

Wishing on a shooting star in the sky
We can do anything if we try
Can't ressurect ghandi
Ressurect king but
If we put our heads together
We can do anything like
You don't have to be a billionare
You don't have to have
Much too show how much care
Like give a wink
Give a kiss
Like give a little happiness
Like like like

Hey Yeah Yeah Yeah
Hey Yeah Yeah
If We Give A Little Love
Maybe We Can Change The World
I Said
Hey Yeah Yeah Yeah
Hey Yeah Yeah
Sing it if you with me
All you boys and all you girls

Let me see you put your hearts up, yeah
Let me see you put your hearts up, yeah

If We Give A Little Love
Maybe We Can Change The World

Don't let em bring you down now, down now
Don't let em bring you down now, down now
And get up and just love now love now
And get up and just love now love now
Don't let em bring you down now, down now
Don't let em bring you down now, down now
And get up and just love now love now
And get up and just love now love now

Hey Yeah Yeah Yeah
Hey Yeah Yeah
If We Give A Little Love
Maybe We Can Change The World
I Said
Hey Yeah Yeah Yeah
Hey Yeah Yeah
Sing it if you with me
All you boys and all you girls

Let me see you put your hearts up, yeah
Let me see you put your hearts up, yeah

If We Give A Little Love
Maybe We Can Change The World

Let me see you put your hearts up, yeah
Let me see you put your hearts up, yeah

If We Give A Little Love
Maybe We Can Change The World

Hey Yeah Yeah Yeah


Aku suka mv dia. Comel gitu


Perihal Exam

2 comments




Assalamualaikum

Test. Viva. Exam. Test lagi.


Tak larat dah aku rasa


Pergh... cycle yang aku rasa takkan habis-habis walaupun habis sebenarnya. Tapi macam takkan habis-habis. Kenapa aku rasa macam tu? Sebab bertimbun timbun test plus assignment yang datang mencurah curah secara tiba tiba. Tu belum lagi yang datang secara berbondong bondong. Tiba tiba je masa jadi suntuk. Sebelum ni relax je. Sape suruh relax.

Ape nak dibuat masa test nanti? Mestilah jawab test. Nak meniru? Oh pleaseeeee x baik tau. Cewah. Sebenarnya bukan tak nak meniru. Dah masuk U ni memang susah ada can nak meniru.Time sekolah menengah  sekolah rendah dulu ye la, galak meniru dan ditiru. Kerjasama la katakan. Nampaknya semakin besar, semakin kurang nilai kerjasama dalam diri masyarakat.

Sedikit sebanyak cara - cara meniru kami (budak sekolah aku) time dulu dulu :

1. Tulis nota kat tangan. Yang nemang one of the classic ways la bagi semua orang. Sape tak pernah buat tu meh sini bagitau aku. Kalau boleh aku nak buat kenduri untuk korang yang tak pernah buat macam ni. Tapi seriusly, aku x ingat aku pernah buat yang ni ke tak. Sebab bagi aku cara ni bahaya. Camne kalau tetiba ade orang nampak, bagitau sikit camne kau nak padam balik notes tu. Sure kantoi..Boleh la aku buat kenduri untuk diri sendiri.



2. Tulis nota selain kat tangan. Yang ni aku pernah buat. Tulis kat dinding, kat papan kenyataan kelas sebab time tu exam kat dalam kelas dan aku duduk depan sekali aku x suka duduk depan sekali time exam ye lecturer tolong jangan assign seat aku kat depan dah aku tak suka.
    Selain tu, ada yang pernah tulis kat kain sekolah. Kalau nak tengok, selak baju. Selak sikit sikit je jangan lebih lebih. Tapi jangan tunduk kepala sangat nanti kantoi padan muka.

3. Komunikasi. Ya, aku lebih prefer cara ni. Before masuk dewan exam setkan dengan kawan di sekeliling untuk meniru dan ditiru. Ceh. Time ni orang yang tak kawan pun jadi kawan kan. Tapi takpe la, demi kejayaan kita bersama. So, how to communicate during exam?


  • Gerak tubuh. Haha. Best tak nama yang aku bagi ni? Okay, yang ni selalunya untuk soalan objektif. Contohnya, kalau jawapan A garu kepala. B garu hidung. C batuk. D seizure. E ketawa terbahak bahak. Memang glamour cara ni.
  • Kalkulator. Aku pernah guna cara ni. Tapi ianya terhad kat orang yang dekat dan orang yang nak meniru tu mestilah mempunyai jarak penglihatan yang sangat baik; sekurang kurangnya 23 kaki di bawah pancaran cahaya normal atau 18 kaki dalam keadaan cahaya yang malap. Kenapa? Sebab susah sikit nak tengok jawapan kat kalkulator ni. Yang ni pun untuk objektif. Tulis jawapan sama ada A B C atau D kat kalkulator n tunjuk kat kawan korang yang nak meniru tu dengan harapan dia nampak.


Dah namanya student..bab bab gini kreteb kemain..

  • Cermin. Tak pernah aku buat ni. Susah benooo aku rasa. Kawan aku pernah buat. Bawak cermin make up dia tu kat sekolah pastu communicate dengan orang berhampiran untuk mintak jawapan. Siap kilatkan lagi cermin dia malam sebelum exam. Pagi tu pun dia kilatkan lagi. Tapi memang buruk benoo la time nak meniru tu. Tergeliat geliat aku tengok.
  • Main passing passing kertas atau objek. Selalunya kertas atau pemadam la. Pembaris pun sama. Kalkulator pun. Soalan Pendidikan Agama bawak masuk kalkulator. Ape kes?? Kau nak kira apa? Markah untuk lulus?? Tak pasal pasal. Memang nampak sangat la nak meniru. Pandai pandai la nak hidup.



Perghh.. siap ada tutorial lagi tu
  • Tulis jawapan besar gedabak. Tadaaa..... Berita baik untuk pembenci soalan subjektif. Ni pun biase2 je. Tulis jawapan besar besar agar bila korang selak kertas jawapan korang, orang sebelah boleh nampak. Tapi selalunya aku tulis kecik kecik je. Bila orang mintak tiru soalan nombor sekian sekian, 
  • Exchange kertas. Perghh... memang kawan sejati la ni. Exchange kertas, then masing masing tolong jawabkan jawapan untuk kawan sejati korang tu. Aku ngan kawan aku pernah kantoi buat macam ni. HAHA.
  • Miscellaneous. Batuk-batuk untuk dapatkan attention kawan. Tandanya nak mintak meniru la tu. Ape lagi yee... Tulis jawapan kat meja sendiri (meja kayu biasanya). Ataupun istead of tulis jawapan kat meja, tulis nombor soalan yang korang nak tanya.
Apa apa pun step komunikasi ni perlu kerjasama kedua dua pihak.

Yang penting kena pandai berlakon mcm xde apa2 yang berlaku.


4. Toilet. Letak nota kat toilet. Tak patut betul, ilmu letak kat toilet. Ada yang siap  letak dua tiga bijik buku lagi. Tapi make sure jangan ada mana korang kat buku tu kalau x nak kantoi. Tu je pesanan aku. 

5. Takde dah. Lupa.

Yang pentingnya, train mata untuk melihat dengan lebih jauh dan jelas tanpa perlu pandang kiri/kanan dgn obvious.. Kalau boleh few days before exam dah boleh start praktis.

Macam ni agak obvious. N.. xyah la buat muka.


Tapi tak rasa bersalah ke meniru? Aku ni ha, jujur aku cakap ni. Time tengah meniru tu x bersalah, after meniru bersalah sikit, dah dapat result lagi la bersalah. Tapi nak buat macam mana, yang berlalu takkan berulang. Semoga Allah ampunkan dosa dosa meniru aku yang lepas lepas..Isk Isk.. (dan yang akan datang)

So to prevent ourselves from cheating we better study.. x kisah la study hard ke study smart ke. Yang ada smart phone tu boleh la study smart. Yang x de semak phone pun boleh aje.

Tapi aku selalu je cakap macam ni. Kenapa lahhh ada exam ni oiii??? Slalu je tanya why this why that.



 Tapi tengok ni, ada something yang aku jumpa. Insaf sekejap.

A philosophy professor gives a final exam consisting entirely of a single word: "Why?"
One student answers "Why not?" and receives an A.

Pointnya kat sini ialah...stop asking "Why". Caba cabar diri kita dengan berkata "Why not?". Allah takkan beri kita sesuatu tanggungjawab kalau kita x mampu pikul tanggungjawab tu. Kita boleh !! Yeah !!

So, why not examss??? Cewah.

Saturday, 5 May 2012

Speechless Saturday : Incoming-test Syndrome

0 comments
Assalamualaikum


I Need Antifungal Agent. Antifungal Agent, Come to Mama!

0 comments
Assalamualaikum

Hai semua.

Apa khabar.

*awkward awkward

emm

emm

arghhhhhh.........................

nak cakap ape ye

Okay...lets consider this as a brand new start.

#ayat cover


tarik nafasss

Bertemu kembali kita.

Aku perlukan antifungal agent untuk blog aku ni. Part sawang2 tu sume aku dah bersihkan, tapi nampaknya fungi2 yang degil x berjaya disental. Kenapa? Kenapa? Sebab dah 44 hari x update blog. Ye 44 hari. tu pun kalau aku kire betul la.

tapi bila pikir pikir balik, takut jugak nak bagi antifungal agent. Bukan ape, sian kot kat blog ni. Banyak side effects nanti. Contohnya tulisan kaler putih background purple tu.


Topical antifungals

Topical antifungal medicines, such as creams, can cause:
  • irritation
  • a mild burning sensation
  • itching
  • redness
Stop using the medicine if any of these side effects are severe and see your GP or pharmacist to find an alternative.

Oral antifungals

Side effects of oral antifungals, such as capsules, include:
  • feeling sick
  • abdominal (tummy) pain
  • diarrhoea
  • flatulence (wind)
  • headache
  • a rash
  • indigestion
These side effects are usually mild and only last for a short period of time.
If you experience any of the following reactions, stop taking your medicine and contact your GP immediately:
  • an allergic reaction – swelling of your face, neck or tongue or difficulty breathing
  • a severe skin reaction – such as peeling or blistering skin

Liver damage

Liver damage is a rare, but potentially more serious, side effect of oral antifungals. If you experience the symptoms listed below, stop taking your medicine and contact your GP because they may be caused by damage to your liver:
  • loss of appetite
  • vomiting
  • feeling sick for a long time
  • jaundice – yellowing of your skin or the whites of your eyes 
  • unusually dark urine or pale faeces (stools)
  • unusual tiredness or weakness

Intravenous antifungals

Amphotericin (amphotericin B) is the most commonly used intravenous antifungal. This is usually given in hospital as an intravenous infusion (a continuous drip of medicine into a vein in your arm). Side effects of amphotericin include:
  • loss of appetite 
  • feeling sick
  • vomiting
  • diarrhoea
  • epigastric pain (pain in the upper part of your tummy)
  • a high temperature (fever)
  • chills
  • headache 
  • muscle and joint pain
  • anaemia (a reduced number of red blood cells)
  • a rash
Amphotericin can also affect your:
  • kidneys – causing abnormally low levels of some minerals in your blood, such as potassium or magnesium  
  • heart – causing an irregular heartbeat or changes in your blood pressure
  • liver – affecting the way that your liver functions, for example, causing a build-up of bilirubin in the blood; bilirubin is a yellow substance that is produced when red blood cells are broken down  
  • nervous system – your brain, nerves and spinal cord, causing conditions such as hearing lossor peripheral neuropathy


Banyak x? Banyak kan..

###mengarut mengarut mengarut###

Wednesday, 21 March 2012

Until You're Mine

0 comments
Until You're Mine-Demi Lovato


Solo

0 comments
Solo by Demi Lovato



lyrics on screen

Sunday, 4 March 2012

Gives Your Heart A Break

2 comments


Assalamualaikum

Demi Lovato-Gives Your Heart A Break 





The day I first met you
You told me you'd never fall in love
But now that I get you
I know fear is what it really was

Now here we are, so close
Yet so far, haven't I passed the test?
When will you realize
Baby, I'm not like the rest

Don't wanna break your heart
I wanna give your heart a break
I know you're scared it's wrong
Like you might make a mistake
There's just one life to live
And there's no time to waste, to waste

So let me give your heart a break
Give your heart a break
Let me give your heart a break
Your heart a break

Oh, yeah yeah

On Sunday, you went home alone
There were tears in your eyes
I called your cell phone, my love
But you did not reply

The world is ours, if you want it
We can take it, if you just take my hand
There's no turning back now
Baby, try to understand

Don't wanna break your heart
Wanna give your heart a break
I know you're scared it's wrong
Like you might make a mistake
There's just one life to live
And there's no time to waste, to waste

So let me give your heart a break
Give your heart a break
Let me give your heart a break
Your heart a break
There's just so much you can take
Give your heart a break
Let me give your heart a break
Your heart a break

Oh, yeah yeah

When your lips are on my lips
And our hearts beat as one
But you slip right out of my fingertips
Every time you run, whoa

Don't wanna break your heart
Wanna give your heart a break
I know you're scared it's wrong
Like you might make a mistake
There's just one life to live
And there's no time to waste, to waste
So let me give your heart a break

Cuz you've been hurt before
I can see it in your eyes
You try to smile it away
Some things, you can't disguise
Don't wanna break your heart
Baby, I can ease the ache, the ache

So, let me give your heart a break
Give your heart a break
Let me give your heart a break
Your heart a break
There's just so much you can take
Give your heart a break
Let me give your heart a break
Your heart a break

Oh yeah,yeah

The day I first met you
You told me you'd never fall in love







Lyrics copies from http://www.elyrics.net

Aku suka! Suka suka suka
Powered by Blogger.